Pozivnica na otvorenje izložbe CARSKO – KRALJEVSKE JUŽNE DRŽAVNE ŽELJEZNICE

Hrvatski muzej turizma predstavlja gostujuću izložbu CARSKO – KRALJEVSKE JUŽNE DRŽAVNE ŽELJEZNICE, autora Alexiusa Vogela, savjetnika za građevinarstvo i infrastrukturu.

Izložba se otvara povodom Međunarodnog dana turizma.

Razvoj infrastrukture bio je jedan od ključnih segmenata za razvoj turizma. Željeznice su pridonijele povezivanju gradova unutar zemlje i Europe, a bile su izuzetno važne i za razvoj industrije.

Ova izložba govori o tehnologiji izgradnje željezničkih pruga te o njihovim projektantima i graditeljima, potom o predivnim krajolicima kroz koje su željeznice prolazile, o dionicama, željezničkim postajama itd.

Dekretom dvorske kancelarije od 23.12.1841. godine, zapovjeđeno je da se grade pruge koje vode od Beča do granica Carstva. Važnu ulogu u izgradnji željezničke pruge na području hrvatske imala je tvrtka Carsko – kraljevsko društvo Južne željeznice iz Beča. Prva pruga kod nas izgrađena je 1860. godine na relaciji Kotoribe i Čakovca te je povezivala Budimpeštu s prugom Beč – Trst. Na izložbi je prikazano nekoliko etapa izgradnje pruge od Beča do Trsta. Godine 1857. Beč je povezan s Trstom. Pruga do Rijeke preko Matulja te Pivke i dalje do Trsta izgrađena je 1873.g.

Izgradnjom željezničke pruge, privatno Društvo Južne željeznice započinje i s gradnjom hotela uz željezničke dionice, pa tako i u Opatiji. Prvi hotel Kvarner izgrađen je 1884. godine.