Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama 16/05 - 09/07/2024 | 10:00 - 20:00

Povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja ) Hrvatski muzej turizma domaćin je gostujuće izložbe  Etnografskog  muzej iz Zagreba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“.

Izložba je nastala 2011. godine na inicijativu Ministarstva kulture (i medija) Republike Hrvatske u organizaciji i provedbi Etnografskoga muzeja u Zagrebu, a realizirana je zahvaljujući rezultatima dugogodišnjeg rada čitavog niza stručnjaka koji su u suradnji s lokalnim zajednicama te nositeljima tradicijskih znanja i vještina od 2009. godine do današnjih dana uspješno nominirali dvadeset i jedan kulturni fenomen s područja Republike Hrvatske na tri UNESCO-ove međunarodne liste svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Postigla je velik uspjeh gostujući na sveukupno 44 lokacije u 15 zemalja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Francuska, Litva, Poljska, Malta, Bugarska, Australija, Kanada, Kina i Turkmenistan) te je privukla više od pola milijuna posjetitelja. Godine 2023. izvršen je njen redizajn u nekoliko izvedbenih inačica.

 Do današnjeg dana je Republika Hrvatska uspješno nominirala 22 kulturni fenomen na UNESCO-ove popise.  Izložba afirmativno predstavlja 21 fenomen putem fotografija (od dokumentacijskih terenskih snimaka, preko materijala kojeg su zabilježili sami baštinici, do profesionalnih snimaka u studijskim uvjetima), popratnih tekstova i QR koda pomoću kojeg posjetitelj može pristupiti nominacijskom filmu na službenom UNESCO-ovom YouTube kanalu, dok se u prostoru reproducira zvučna kulisa satkana od deset tradicijskih pjesama u izvedbi Ansambla LADO.

Otvorenje izložbe uveličali su Halubajski zvončari iz Viškova.

Autor izložbe // Matija Dronjić
Koncept // Iris Biškupić Bašić
Vizualni identitet i likovno oblikovanje // Ana Katurić

https://emz.hr/